Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Ο ασήμαντος Ιερώνυμος


Αντιγράφω από την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» :


«Αυτά κάνουν όσοι ξεπερνούν το ρόλο τους, η Εκκλησία είναι να ενώνει» ήταν το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου για τις δηλώσεις του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κ. Στέφαν. Πολλοί θεώρησαν ότι η δήλωση απευθυνόταν εξίσου στο μητροπολίτη Ανθιμο.


Μετά την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου όπου ο ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε άποψη επί παντός επιστητού δημιουργώντας φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, περάσαμε στην εποχή Ιερώνυμου ο οποίος δεν έχει άποψη για τίποτε,… ή σχεδόν για τίποτε.

Στην χειρότερη περίπτωση είναι υποτονικός και άχρωμος. Αρνείται με πείσμα να πάρει θέση γι αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Στην καλύτερη περίπτωση με σιβυλλικές δηλώσεις παίρνει θέση γι αυτά που τον ενοχλούν αλλά δεν δηλώνει ευθέως ποιοι τον ενοχλούν. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ιερώνυμος εμφανίζεται άτολμος.

Ενδιαφέρον θα είχε μια ερώτηση σε μια από τις επικείμενες δημοσκοπήσεις/ βαρόμετρα της κοινής γνώμης για το κατά πόσον ή εκκλησία είναι δημοφιλής θεσμός και αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Ο Ιερώνυμος με την τακτική του έχει αποφύγει να αποκτήσει ορκισμένους εχθρούς αλλά το πιο πιθανό είναι ότι κατάφερε να περνά απαρατήρητος. Ο αρχιεπίσκοπος εκ της θέσεως του έχει την υποχρέωση να ηγείται. Ο Ιερώνυμος δεν ηγείται. Ακολουθεί το συρμό, μένει στην σκιά και το περιθώριο και σιωπά.

Είναι απορίας άξιο το γιατί ο Ιερώνυμος θέλησε να διεκδικήσει την ηγεσία της Ελλαδικής εκκλησίας, ενώ την ίδια στιγμή είχε αποφασίσει να αποκόψει την εκκλησία από τον έξω κόσμο και να κλειστεί στην γυάλα σιωπώντας και απέχοντας από όσα συμβαίνουν γύρω του.

Δεν είναι ζήτημα συστολής, σοφίας και ήθους. Η σιωπή δεν είναι πάντα δείγμα σύνεσης. Είναι και συνενοχή.
Αυτόν τον δρόμο επέλεξε και γίνεται αρεστός σε αυτούς που θέλουν την Ελλαδική Εκκλησία σιωπούσα και απούσα.

Είναι συνειδητή επιλογή! Θα χαθεί μέσα στην σιγή, τις σκιές και την λήθη. Ασήμαντος και περιθωριοποιημένος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: